Friday, December 13, 2013

Tanda2 bila rack end rod dan tie rod end dah kong

Haha.. benda ni dah lama dah jadi.. tapi aku wat tak tau je.. Time kat Seri Kembangan ada juga bawa ke workshop tapi dia cakap drive shaft longgar and ada gap. Pelik gak aku.. tapi ikut pengalaman aku la.. bunyi klok..klok..klok bila kat jalan tak rata dan bila kereta statik pusing steering dan bunyi klok..klok..klok.. salah satu petanda Rack End Rod and Tie Rod End dah rosak. Gambarajah dibawah boleh memberikan gambaran jelas mana satu Rack End Rod dan Tie Rod End. So far survey2 harga untuk Rack End Rod RM50 sebatang, Tie Rod End Brand 555 RM90 Sepasang cuma bush steering rack je yang tak tau harga. hihi

Friday, November 8, 2013

Chemlube Esterbond Semi dan Lambda

Last week cik CTku dah sampai masa untuk diservis pada 425461km. Dan dah lama tak flush minyak engine kereta aku ni. So setakat ni the best flush yang pernak aku guna Lambda Primer. Ia tidak seperti engine flush oil yang lain. Lambda Primer ni mempunyai kelebihan ia tidak bertindak sebagai detergen dimana detergen membuang semua carbon atau lebihan minyak yang menutup kesan2 geseran atau  dan mengakibatkan kehilangan mampatan. Lambda Primer bertindak mencairkan dan menutup lubang atau jurang antara blok dan piston. So ia akan meningkatkan peratusan mampatan enjin yang telah hilang. Cara mengunakannya sama seperti "engine flushing" yang lain. Masukkan ke ke tempat masuk minyak enjin, tutup semual penutup cover head. Start engine dan biarkan selama 20 ke 30 minit. Kereta masih boleh dipandu setelah memasukkan Lambda Primer ini. Dan untuk Lambda Tank Otto ia digunakan untuk membersihkan keseluruhan sistem bahan api malahan ia juga boleh menghapuskan kelembapan air didalam tangki. Caranya mudah, masukkan kedalam tangki minyak dan ia boleh tahan untuk full tank 50L. So nak beli yang paling dekat dengan Sg Buloh, Zhapalang Motorsport di Kepong.

Minyak Enjin Chemlube Esterbond Semi 10w-40 dan Lambda Primer & Tank Otto
So sampai je pomen dorang wat semua kje..memula masuk Lambda Primer kedalam engine..dibiarkan idle selama 30 minit dan baru di alihkan ke belakang kedai untuk penukaran minyak engine dan penapis minyak. Agak normal la harga minyak semi ni RM110 , upah RM10, penapis minyak Honda RM20dan lambda primer and tank otto RM80. Selesai. engine start smooth je tidak ada bunyi bising sangat. Tak pe kita tengok performance bila nak dekat cecah 5000km nanti. Abes je servis, singgah isi minyak kat BHP dan baru la masukkan Lambda Tank Otto. Pastu tidak sangka-sangka pomen kat situ gak guna Honda City SX8. Sama spec 1.5l manual. Hi bro.. nice to meet you





Thursday, October 10, 2013

Stiff Ring untuk Cik CT

Masalah utama untuk kereta-kereta berumur ni ialah gegaran and rasa melayang bila speeding atas jalan beralun atau tidak rata. Ini menyebabkan aku tak bape confident nak speeding walaupun jalan lurus. So lepas baca review kebanyakan pengguna Stiff ring ni, aku pon order la. So letak la RM100 dahulu, almaklum je la cik CT ni dah lama. Banyak benda sume kna pre-order and owner kdai sendiri tak sure bila stiff ring aku akan siap. Lama gak menunggu, order bulan Jun awal bulan 9 baru kedai call dah siap and ready untuk pasang. So aku terus la ke Speed Mod Motorsport di Alam Damai. Sampai je fuh terbaek tempat pemasangannye sangat bersih. So owner nye tunjukkan la Stiff ring yang aku order tu. Untuk City SX8 ni ada 8 keping. 4 keping untuk depan dan 4 keping utk blakang.

Gambar Sampel


Proses pemasangan


Sample salah satu skru pada control arm belakang

Tempat-tempat dimana stiff ring dipasang
Selesai je pasang, boss dorang datang check untuk quality control. Balik je wat wheel alignment kat I-City, Workshop Al-Ikhwan. Tapi kan.. bukan nak promote ke apa, memang stiff ring ni act seperti mana di janjikan. Selalu bila speeding rasa floating atau melayang. Now tiada lagi rasa floating, cornering pon dah cun, sangat ber-responsive. Kalo lalu kat jalan tak rata x gegar cam dlu. Chasis rasa solid. Superb. Tak sia-sia aku pasang.

* actually stiff ring ni sama konsep dengan Spoon Rigid Collar, maklum la Spoon memang tak kluarkan untuk City SX8 ni.Untuk Civic, Integra ada la...Hihi So Stiff Ring la ubatnya.




Tuesday, October 8, 2013

Type-Z Rear Antiroll Bar

Actually antiroll bar ni dah pasang awal tahun haritu, tapi aku nak wat post gak pasal Rear Antiroll bar ni. Memang dah lama mencari benda ni. At last Kirie-Auto part ada jual, second hand condition. Harga RM550 untuk dua braket, skru , dua endlink , dua arm kiri kanan and antiroll bar semuanya seperti gambar dibawah. Actually City ni memang dah ade front anti roll bar. Cuma certain full spec model dari Type-Z Vtec dilengkapi dengan rear disk brake and rear anti roll bar.


Kebetulan  Kirie on the way untuk menghantar adiknya ke kampus so dapat la Cash on Delivery (COD) di USJ2. At last jmpa gak bro Kirie ni. Dapat je, petang terus hantar kereta ke Phamtom Garage untuk pasang ARB ni. Memang banyak kerja nak pasang benda ni sebab, City Type S x de lubang untuk letak bracket untuk pegang ARB ni. So kena la custom tebuk and wat bunga. Nasib la Phantom Garage ni ada macam2 tools. Welding tu yang paling penting. So Phantom Garage charge RM120 untuk pemasangan. Ok la.. Janji puas hati. Gambar dibawah adalah selepas pemasangan Rear Antiroll bar.


So far lepas pasang and buat aligment, body roll pon dah kurang... cornering besh... kete dah tidak senget bukan macam sebelum ni. Superb upgrade utk sape-sape yang inginkan handling yang superb.

Sunday, October 6, 2013

Sensor IACV Problem

Ni cite pasal bulan lepas, ketika mau pulang dari rumah mentua. Start je enjin, RPM melonjak ke 1500RPM sampai enjin panas dan lampu check engine menyala. Suspect O2 sensor kat Air box faulty. Tapi OK. Kete boleh jalan tapi sebu time RPM nak smpai 1500RPM. Dah macam bunyi moto boat plak.. Haha.. So bawah la ke Phantom Garage untuk check. Adi gne cara self check tanpa menggunakan scanner utk obd0.

Adi jump wire pada service check connector. Pastikan masa jump engine dimatikan dan suis off. Bila dah sambung, on switch kunci. Boleh la start kira. Kalo lampu check engine berkelip pendek (0/5saat) dikira sebagai satu digit. Kalo lampu check engine berkelip panjang ( 1saat) dikira sebagai 10digit.Check punya check, bila dikira kluar error code 17 dan 14. So kita boleh refer kat list bawah. Apa code ini maknanya.

Kod lampu Check engine

  • 1 O2A - Oxygen sensor #1 
  • 2 O2B - Oxygen sensor #2 
  • 3 MAP - manifold absolute pressure sensor 
  • 4 CKP - crank position sensor 
  • 5 MAP - manifold absolute pressure sensor 
  • 6 ECT - water temperature sensor 
  • 7 TPS - throttle position sensor 
  • 8 TDC - top dead centre sensor 
  • 9 CYP - cylinder sensor 
  • 10 IAT - intake air temperature sensor 
  • 12 EGR - exhaust gas recirculation lift valve 
  • 13 BARO - atmospheric pressure sensor 
  • 14 IAC (EACV) - idle air control valve 
  • 15 Ignition output signal 
  • 16 Fuel injectors 
  • 17 VSS - speed sensor 
  • 19 Automatic transmission lockup control valve 
  • 20 Electrical load detector 
  • 21 VTEC spool solenoid valve 
  • 22 VTEC pressure valve 
  • 23 Knock sensor 
  • 30 Automatic transmission A signal 
  • 31 Automatic transmission B signal 
  • 36 traction control found on JDM ecu's
  • 41 Primary oxygen sensor heater 
  • 43 Fuel supply system 
  • 45 Fuel system too rich or lean
  • 48 LAF - lean air fuel sensor 
  • 54 CKF - crank fluctuation sensor 
  • 58 TDC sensor #2 
  • 61 Primary oxygen sensor 
  • 63 Secondary oxygen sensor circuit
  • 65 Secondary oxygen sensor heater wire (black wires)
  • 67 Cat Converter
  • 71 random misfire cylinder 1
  • 72 random misfire cylinder 2
  • 73 random misfire cylinder 3
  • 74 random misfire cylinder 4
  • 80 EGR Valve/Line
  • 86 ECT sensor - Cooling System
  • 91 Fuel Tank pressure sensor
  • 92 EVAP Solenoid/Valve/Vacuum Lines


So masalah nya ialah 17 Vehicle Speed Sensor dan 14 IAC (EACV) - idle air control valve. Last week dah tukar speed cable maybe x clear error code so error tu masih disitu. So dah tahu apa masalahnya. Kita jalan ke Asma Halfcut Sg Pelong. Ni la sensor yang kita nak cari , bukak2 panas gle...nampak kuning nya macam dah overheat.

Kedudukan sensor di throtlebody SX8

IACV Sensor

Sampai je kat Asmaa Halfcut. Sesi mencari bermula. Compare punya compare, sensor ni sama dengan L2 nye sensor. Dan bila tanya orang jaga halfcut, Rm30 je sensor ni. Alhamdulillah. Selamat poket aku. Sampai bengkel, pasang terus, cuba start enjin. Enjin smooth...macam normal, lampu check engine pon dah tak nyala.. Yes...! Terbaek.. So wat sape-sape yang mengalami masalah ni, x yah la pikir nak tukar throttle body atau intake. Tukar sensor je. Save duit.. Hihi.


Monday, September 9, 2013

Senarai part SX8 dari model lain

Hi semua, harini saya akan senaraikan part-part yang boleh digunakan pada Honda City Type-S / Z yang boleh di ambil dari model honda lain buat setakat ini.


  1. Alternator ( Civic SH4 / SO4/ SR4 SOHC )
  2. Air cond compressor ( Civic SH4 / SO4/ SR4 SOHC / CRV )
  3. Radiator ( Civic SH4 ( Sama lebar mcm original City )
  4. Door Handle Luar / Dalam ( Civic SH4/SH3 )
  5. Cable Speedo Meter ( Civic SH4 )
  6. Power window motor ( Civic SH4 )
  7. Dashboard Drawer ( Civic SH4 / SH3 )
  8. Steering Bosskit ( Civic SH4 / Integra DC2 )
  9. Master Brake Pump Servo Ori Single Layer ( Civic SO4/SR3/Integra Double Layer )
  10. Mounting Enjin
    • Depan ( Civic SH3 )
    • Kiri ( Civic SR3 )
    • Kanan ( Civic SO4 )
  11. Distributor ( Civic SO4 / SR3 / SH4 SOHC - Jika VTEC kena guna distributor dari enjin VTEC )
  12. Plug Cable ( Civic SO4 / SR3 / SH4 )
  13. Clutch Plate ( Civic SH4 SOHC- 8 Inchi 20 gigi )
  14. Clutch Pressure Plate ( Civic SH4 SOHC )
  15. Drive shaft kiri kanan ( Civic SO4 )
  16. Water pump ( Civic SO4/ SH4 / SR3 SOHC )
  17. Side mirror ( Civic SH4/SH3 ) ( Toyota AE111 / Nissan A31/32 - Kna modifiy tapak sedikit )
Setakat itu aje senarai parts yang dapat saya berikan. Kalo anda tau lebih lanjut sila komen dibawah.

Terima kasih


Monday, August 19, 2013

Specifikasi Teknikal Untuk Honda City Type-S / Type-Z


Berikut adalah info yang memudahkan semua owner City SX8 service kereta masing-masing. Tapi untuk spec standard sama ada 1.5L Hyper 16 / 1.5 Vtec SOHC. Untuk yang dah convert enjin tidak pasti apa spec dia.. Open-mouthed smile
Coolant Enjin
- Transmisi Manual Tukar Sahaja : 3.5L
Fully Drain : 4.6L
- Transmisi Auto Tukar Sahaja : 3.4L
Fully Drain : 4.5L
Minyak Enjin Tukar dgn Oil Filter : 3.3L
Tukar kecuali Oil Filter : 3.0L
Fully Drain : 4.0L
*Disarankan menggunakan minyak bergred 10w40
Minyak Transmisi
- Transmisi Manual Tukar Sahaja :1.8L
Fully Drain : 1.9L

*Disarankan menggunakan Minyak bergred 80w90
- Transmisi Auto Tukar Sahaja : 2.4L
Fully Drain : 5.4L

*Disarankan menggunakan minyak AFT Honda.
Palam Pencucuh NGK : BKR5E-11/ BKR6E-11
Denso : K16PR-U11
Alignment
Toe-In Depan : 0.0mm
Belakang : 2.0mm
Camber Depan : 0°
Belakang : –0°30’
Caster Depan : 2°

Thursday, August 1, 2013

Upgrade Disc Brake Belakang

Yes..actually disc brake ni dah upgrade lama dah.. oleh sebab blog ni baru diwujudkan..So aku nak share gak dengan kamu semua… Thanks pada Hai Ree yang tolong cari disc belakang di Johor. Untuk maklumat disc belakang ni diambil daripada halfcut model Type-Z. So no modifikasi.. plug and play je..
DSC_0966
DSC_0968
DSC_0969
Gambar diatas.. ni la rupa disk brake belakang yang dibeli dari Encik Hai Ree.. Mahal skit sebab barang rare.. so hadap je la.. So pemasangan di lakukan di workshop Kenny di Bandar Sri Damansara.
So proses pemasangan dimulakan dengan membuka drum brake dahulu.
DSC_0967
Pastu baru pasang disc.. tapi bila pomen check ada caliper yang jammed. Buka-buka tu dia piston dah karat and calar..
DSC_0977
So nak tak nak kena tukar baru.. kalo tidak ia akan berlaku lagi masa depan..order lagi.. nseb bek piston RM40.. So bila barang dah smpai..pomen trus pasang..
DSC_0976 
DSC_0980
Dah siap… pemasangan mengambil masa 2 jam gak la.. tapi puas ati… Brake pon confident je..

City Ku

OK post kali ni dah cerita sedikit sebanyak sejarah cik City aku ni la… ia merupakan generasi ketiga dalam family Honda City ni. Menggunakan chasis no SX8 / 3A3 . Ia menggunakan platform berasaskan model Civic EF/SH4. Model City jenis ni dihasilkan di kilang Honda di Thailand. Terdapat dua jenis model LXi merupakan model spec rendah dan EXi merupakan model spec tinggi. Cik Cityku merupakan dari model Type-S EXi dan dikeluarkan dan didaftarkan pada tahun 1999. Setahu aku la, model Type-S ni model terakhir sebelum model facelift iaitu Type-Z diperkenalkan pada tahun 2000. Cik City aku ni bernadikan enjin 1.5L MM615 Hyper 16 Valve atau dikenai sebagai D15b non-vtec.

Berikut adalah sedikit sebanyak specifikasi untuk model2 SX8 :


Type S

  • Enjin 1.3L  / 1.5L Hyper 16 Valve SOHC / 1.5L VTEC SOHC
  • Manual / Automatik
  • Facelift lama dengan 3 pcs bumper



Type Z

  • 1.5L Hyper 16 Valve / 1.5L VTEC SOHC
  • Automatik
  • Facelift baru dengan 1 pcs bumper
  • Hiasan dalaman dan dashboard baru
  • Disk Brake Belakang untuk model VTEC


Tuesday, March 19, 2013

Selamat datang

Selamat datang ke blog MY SX8.. Saya akan rangkumkan semua perkara berkenaan dengan model Honda City SX8. Selamat datang sekali lagi...