Wednesday, August 23, 2017

Tukar Air cond Idler pulley

Maaf kerana dah lama tiada update ke blog ini. Kali ni saya akan menunjukkan cara-cara untuk menukar Air cond idler pulley untuk Honda City SX8. Simptom-simptom utama bila pulley ini perlu ditukar bila engine running idle, ade bunyi grinding di bahagian engine. Check punya check, rupa-rupanya Air cond idling pulley dah out, may be bearing dah kasar. Lihat gambar dibawah diambil dari katalog : Part yang diperlukan Idle pulley set no 24.


Try cari Pulley set ori Honda, tapi tak jumpa , at last jumpa yang after market punya set idler pulley. Okay la sekurang-kurangnya ada barang untuk settlekan masalah bunyi kasar pulley lama.

Set idle pulley diambil dari model SR4

Alatan yang diperlukan :


  • Rachet wrench ( Socket Size 12mm  dan 10mm)
  • T-wrench Saiz 10mm
  • Open end wrench Saiz 12mm
  • Idle Pulley set
Langkah 1:
Buka cable grounding, longgarkan skru power steering pump dan tanggal kan. Letakkan ketepi untuk memberi ruang semasa proses membuka Idler pulley lama. Alatan yang digunakan Rachet wrench saiz 12mm dan 10mm.

Langkah 2 :
Longgarkan sedikit nut Idle pulley dengan open end wrench saiz 12mm ikut lawan jam. Setelah itu kendurkan belt dengan menggunakan t-wrench dengan pusing mengikut jam pada skru tensioner. Bila dah longgar, keluarkan dua belt yang berkaitan.
Kedudukan pulley 

Langkah 3 :
Teruskan longgarkan nut idler pulley sehingga tanggal. Keluarkan pulley beserta washer dan nut.

Langkah 4:
Bandingkan pulley lama dan baru. Diameter pulley sedikit besar dalam 2mm, lubang skru semua ngam tak jadi masalah . So bley proceed dengan pemasangan.



Langkah 5 :
Test Idle pulley dengan membuat pusing jika tiada apa2 bunyi , teruskan dengan pemasangan. Pastikan susunan washer betul. Washer , pulley , washer dan nut. Masukkan pada skru dia idle pulley bolt. Kemaskan ikatan nut tapi jangan ketak sangat keadaan ini untuk mudahkan untuk adjust ketegangan belt.

Langkah 6 :
Masukkan belt air cond dan belt lain ke tempat asal. Pastikan kedudukan semua belt. Dengan menggunakan t-wrench perlahan-lahan pusing kan bolt idle pulley position lawan jam. Setelah mencapai ketegangan yang bersesuaian. Ketatkan Nut Idle pulley.

Langkah 7 :
Pasang kembali power steering pump. Adjust ketengan belt power steering dengan memusing nut diatas power steering pump ketatkan nut setelah ketegangan belt sesuai.Pasang tangki radiator reserve dan grounding cable. Periksa semua nut jika semua ok teruskan langkah 8.

Langkah 8 :
Start engine. Pastikan tiada bunyi belt . Kadang-kadang belt terlalu tegang boleh menyebabkan bunyi. Jika tiada apa-apa masalah. Proses pemasangan selesai.

Wednesday, April 20, 2016

DIY Honeycomb grill untuk Type S and Type Z

Atas permintaan pembaca, saya buat satu post mengenai camne nak DIY grill untuk type z or type s. Berikut adalah peralatan yang diperlukan :

  • Grill Original City Type- S
  • Skru driver Phillips untuk buka skru bumper and grill
  • Dremel tool
  • Pisau / cutter
  • Kotak - untuk jadikan template bagi Honeycomb grill.
  • Honeycomb grill
  • Gam Gajah or Gam Plastic
  • Kertas pasir untuk sand bahagian chrome.
  • Cable tie
 Step 1 : Buka skru dan klip di kawasan bertanda arrow merah. Tanggalkan bumper bersama grill. Untuk tanggalkan grill daripada bumper. Ade satu kru yang pegang bawah grill.

Step 2 : Tanggalkan bahagian chrome dan bahagian belakang grill ada 6 biji skru.


Step 3 :Gunakan Dremel atau sebarang cutter untuk potong bahagian yang bertanda kuning seperti gambar diatas.







Step 4 : Ambil kotak potong ikut bentuk kawasan yang berwarna kuning. Lebihkan dalam 1.5 cm untuk bahagian luar untuk buat template bagi Honeycomb grill. Seperti gambar diatas. Ambil kertas pasit untuk sand bahagian chrome (Jika anda ingin cat bahagian tersebut.)



Step 5 : Ambil lebihan grill yang dipotong untuk menutup bahagian yang kosong dan gluekan dengan grill.

Step 6 : Hantar grill ke kedai cat , nanti tukar cat akan simen dan ratakan bahagian yang tak rata. Dan hasil nya seperti gambar dibawah.





Step 7 : Gunakan template kotak yang dibuat pada step 4 , potong honeycomb grill mengikut template. Sample honeycomb grill boleh dilihat seperti dibawah.




Step 8 : Gunakan skru atau cable tie untuk lekatkan honeycomb grill di belakang grill original. dan hasil nya seperti dibawah.




Step 9 : letakkan emblem ikut citarasa kawan2.. saya guna emblem mugen.




Step 10 : pasang balik grill pada bumper. Ikat semua skru dan pasang klip. Siap juga.

Hasil nya...




Hopefully post ni dapat la sedikit sebanyak membantu kawan2 DIY kat rumah.




Wednesday, February 24, 2016

Custom Headlight Project

Just nak share project lepas Cik CT keluar bengkel aritu. Set headlight projek lepas dah let go ke owner baru. So beli headlight baru then order projector set (Mini H1 projector + Mini Gatling Shroud)  online + HID kit. So hasilnya seperti dibawah :



Berikut adalah outputnya :




:D

Monday, August 31, 2015

Tada.. siap dah.. convert Facelift Type-Z

Akhir nye lepas berhempas pulas, mengumpul barang. Bulan puasa lepas siap juga DIY pasang barang-brang Type-Z ni. Penat memang penat tapi berbaloi la.. Gambar bawah gambar selepas convert. Cadang nak tukar color. Tapi masih dalam pemilihan warna.

Sebelum 


Selepas

Ok tak?

Ada cadangan warna yang sesuai?

Friday, June 26, 2015

Honda City Type Z facelift

Facelift type z...memang menarik..dengan lamlu kristal...bumper one piece..style gitu...itu yang aku idam-idamkan.. tapi kebanyakan part type z susah nak dapat. Aku pun start kumpul sikit2..nak dekat setengah tahun mencari..akhirnya last part sampai semalam dari Rayong, Thailand.


Part yang diperlukan untuk convert City Type z facelift:

  1. Hood Type Z ( Dah Ada)
  2. Fender Type Z Kiri Kanan ( Dah Ada )
  3. Grill Depan Type Z (Dah Ade blom mod mesh grill lagi)
  4. Bumper Depan Type Z ( Dah Ada)
  5. Lampu Besar Type Z Kiri Kanan. ( Dah ada siap mod projector + HID)
  6. Bulk Head Upper Type Z ( Dah ada thx Cik Jijah)
  7. Fog Light Cover ( Dah ada import mali dari Thai)
InsyaAllah hasil nya macam ni..


Friday, April 17, 2015

Air leaking pada bonnet belakang bila hujan and basuh kereta

Melayan kereta ni tak de penhujungnya, ade je satu-satu. Benda ni dah lama, pening dah pikir bawak gi kedai cat dorang cakap dulu penah eksiden orang buat tak cun la .. apa la.. now pakai getah taiwan.. nampak tempat fix tu ade crack sikit. So buat keputusan , nak replace dengan getah bonnet dan moulding cermin belakang original. Gi Exceptional Glenmarie, order RM80 untuk getah bonnet dan RM95 untuk moulding cermin belakang.. Plan nak DIY je tukar getah bonnet dan moulding cermin blakang soh kedai cermin.

Langkah pertama gi kedai cermin tukar.


Cermin dibuka dan glue lama dibersihkan


Cermin juga dibersihakan dan dipasang moulding baru

Part no untuk moulding cermin blakang (No 1)

Weatherstrip/ Getah bonnet blakang.

Balik, DIY tukar getah pada malamnya. So far lepas tukar alhamdullilah tiada air masuk lagi.

City Type S with Clear Headlight

Dah lama x update kat blog ni..latest DIY utk Cik CT. Custom Clear Headlight menggantikan Freshnel Lens.


Tool yang diperlukan.


  1. City SX8 Type S Headlight
  2. Dremel rotary tools
  3. Plexi Glass 10mm
  4. Skrew driver mata
  5. Hair Dryer.
  6. Silicon Glue
  7. Clear Plastic Glue.
  8. Glove tahan panas
  9. klip kertas
Step 1 : Panas dan lembut kan glue kat headlight pastu umpil perlahan-lahan, memang susah. Kesabaran amat diperlukan untuk elakkan sebarang kerosakan.

Step 2 : Ambil kertas buat template ikut sekeliling seperti dalam gambar.





Step 3 : Panaskan oven pada suhu 120c, then masukkan acryllic sheet. dan tunggu hingga 10 minit.

Step 4 : Pastikan menggunakan glove tahan panas, acryllic sheet akan panas bila lembut. Dengan menggunakan headlight asa sebagai mold, Ambil acryllic sheet dari oven trus ke atas headlight asal. Bentukkan menggunakan tangan, berikan sedikit tekanan pada keliling dan bahagian curve. Jika dah berbentuk biarkan ia sejuk diatas headlight tersebut.

Step 5 : Potong bahagian merah garisan putus-putus guna dremel rotary tools dan kemas kan supaya rata. mudah untuk glue nanti.Dan dengan menggunakan template potong acryllic sheet yang dibentuk tadi.

Step 6 : Ratakan semua yang bergerigi dengan dremel.

Step 7 : Glue kan pada bahagian penjuru dahulu. tunggu hingga kering. Pastu glue bahagian lain . Bila semua sudah kering, ratakan dengan silicon glue untuk seal. Sebaiknya biarkan semalaman.


Step 8 : Letak silicon pada keliling dimana glue lama diletakkan, dengan perlahan-lahan pasangkan kembali lense dengan housing.

Step 9 : kelipkan sekeliling supaya tempat glue tidak renggang.

Inilah hasilnya.


Output bila malam dengan stock H4 bulb.